Werken in de cloud: de volgende stappen naar duurzaam ondernemen?

Werken in de cloud: de volgende stappen naar duurzaam ondernemen?

Als Managed Service Provider (MSP) staan we voor een belangrijke uitdaging: hoe kunnen we onze manier van werken aanpassen zodat we nóg minder impact hebben op het milieu? Dit is vooral relevant in het veld van cloudservices, waarin we opereren. Hier hebben we de kans om positieve verandering te bewerkstelligen, maar we worden ook geconfronteerd met enkele uitdagingen:

Veel bedrijven ontdekken de voordelen van het opslaan van hun gegevens in ‘de cloud’, in plaats van op fysieke servers. Hierbij wordt de opslag verzorgd door een ander bedrijf. Dit bespaart tijd en kosten, aangezien ze geen kostbare computers hoeven aan te schaffen. Bovendien draagt het bij aan energiebesparing, omdat deze computers alleen actief zijn wanneer dat nodig is. Dit is niet alleen gunstig voor de bedrijven zelf, maar ook voor het milieu.

Een gerenommeerde deskundige, Dr. Dambisa Moyo, voorspelt dat cloud computing in de toekomst nog groter zal worden. Het kan bedrijven helpen om slimmer te werken en tegelijkertijd kosten te besparen. Een andere expert, David Linthicum, legt uit hoe cloud computing ook kan bijdragen aan energie-efficiëntie. Doordat meerdere taken op één computer kunnen worden uitgevoerd, wordt er minder energie verspild. Het streven naar milieuvriendelijke technologie past goed bij de groeiende wens van bedrijven om duurzamer te opereren, en hier past cloud computing uitstekend in.

De keerzijde.

Cloud computing vergt aanzienlijke energie, vooral voor het koelen van computers en het onderhouden van verbindingen met het internet. Naarmate het gebruik van cloudservices toeneemt, neemt ook het energieverbruik toe. Dit is iets waar we ons bewust van moeten zijn. Hoewel het misschien niet direct zichtbaar is, is het cruciaal dat we blijven zoeken naar slimme manieren om hiermee om te gaan. Niet alleen vanuit milieuoogpunt, maar ook vanwege toenemende regelgeving omtrent energiegebruik.

Een duurzamere cloud begint bij onszelf.

Wat  kunnen we zelf doen? We kunnen bijvoorbeeld werken aan het minimaliseren van afval en het gebruik van recyclebare materialen in onze computers. Ook is het belangrijk om zorgvuldig na te denken over hoe we onze spullen vervoeren. Door slimme keuzes te maken, kan het aantal auto’s op de weg verminderd worden  en daarmee de vervuiling worden teruggebracht. Daarnaast kunnen we onze klanten helpen om op een milieuvriendelijke manier gebruik te maken van onze technologie. Het is een partnerschap, omdat zij uiteindelijk de apparatuur gebruiken. Wij als MSP kunnen adviseren, maar zij hebben zelf de touwtjes in handen.

In de toekomst zal de impact van cloud computing op het milieu steeds belangrijker worden. Technologiebedrijven, inclusief aanbieders van cloudservices zoals wij, moeten ons uiterste best doen om zo min mogelijk schade toe te brengen.

Met alle kennis in huis en onze kwart eeuw ervaring is Vyxit een betrouwbare partner voor elke organisatie met strategische ICT vraagstukken.